Cannelloni plněné špenátem v rajčatové omáčce

21. srpna 2013 v 23:23 |  Těstoviny
Evička zbožňuje těstoviny. Snad by je mohla i snídat, na tvaru jí moc nezáleží, ale asi u ní vedou lasagne. Když jsem jí je dělala naposledy, oznámila mi, že ujdou, ale ať je příště dělá tatínek. Neurazila jsem se, protože Honza lasagne s boloňskou omáčkou umí opravdu mistrovsky. Dnes bych si takto lasagne dala ze zvědavosti pouze ve vyhlášené restauraci nebo v Itálii. Nemám ráda, když si něco objednám a pak jsem zklamaná, protože vím, že to doma umíme líp.

Plněné cannelloni Evka miluje. Šárka je sní, ale čokoláda to není a Filípek zatím vypadá, že bude podobný těstovinožrout jako jeho nejstarší sestra. Toto jídlo vařím velmi ráda, protože je radost vařit jídlo, na které se část mých dětí doslova vrhne a co nesní na oběd, dorazí večer.

Toto jídlo připravuju poměrně často a suroviny odměřuju od oka. Dnes se snažím udělat plný plech, protože vím, že se po nich jen zapráší. Klidně se dají ohřát v mikrovlnce. Koho toto jídlo zaujme, může na zkoušku uvařit z poloviny surovin. Toto je opravdu pro 4 - 6 hladovců.

CANNELLONI PLNĚNÉ ŠPENÁTEM V RAJČATOVÉ OMÁČCE

asi 20 cannellon (neuvařených)

Rajčatová omáčka:
3 lžíce olivového oleje
1 střední cibule nakrájená na kostičky
3 stroužky česneku nakrájené
2 plechovky rajčat
1 malá plechovka rajčatového pyré (v původním receptu byla snad jen lžíce, ale co se zbytkem, v lednici na to obvykle zapomenu a po nějaké době vyhodím)
sůl, cukr, bazalka

Špenátová směs:
3 lžíce másla
250 g špenátových listů (už jsem použila i sekaný špenát, špenátovému pyré bych se ale učitě vyhnula)
500 g smetanového sýra (např. Lučina a jí podobné)
150 g mozzarelly nakrájené na kousky

sýr na posypání (parmazán je nejlepší, ale může být i jiný)


Nejprve si připravím rajčatovou omáčku. Na olivovém oleji chvíli restuju cibuli, pak přidám česnek, když se rozvoní, vliju do hrnce rajčata a rajčatové pyré. Plechovky vymyju vodou a ta taky putuje do hrnce. Hrnec přikryju pokličkou a směs povařím. 20 minut obvykle stačí. Pokud omáčka není úplně hustá, nevadí, všechna voda se nemusí vyvařit. Před dokončením omáčku osolím, ocukruju a ochutím bazalkou.

Na pánvi rozpustím máslo, vhodím špenátové listy a počkám, až zvadnou. Mražené nezvadnou, takže je na másle krátce orestuju. Pak přidám smetanový sýr a mozzarellu. Až se ta rozpustí, směs podle chuti osolím a je hotovo.

Chvíli počkám, až směs ochladne. Potom si vezmu lžičku a směsí naplním cannelloni. Ty skládám na plech o velikosti 20x30 cm. Naplněné cannelloni zaliju rajčatovou omáčkou, všechno přikryju alobalem a plech vložím do vyhřáté trouby na 180 až 200 stupňů.

Vůbec nevadí, že cannelloni nejsou uvařené a rajčatová omáčka není úplně hustá. Právě v omáčce se cannelloni uvaří. Trvá to asi půl hodiny. Ovšem, než plech definitivně z trouby vytáhnu, do těstovin píchnu vidličkou a zjistím, jestli jsou hotové. Není špatné před koncem pečení sejmout alobal, taky jídlu neuškodí, když se v závěru posype parmazánem nebo jiným sýrem. Dneska jsem třeba použila nadbytečnou mozzarellu.

Evka opět nezklamala. Bagrovala, přidala si a večer byla šťastná, že je má opět.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Magdaléna | Web | 23. srpna 2013 v 18:27 | Reagovat

Máte krásný blog, a krásný nápad, jak předat dětem recepty (film Jilie and Julia jsem viděla také a pojala ho po svém :) ). Je nádherné číst si řádky o tom, co vašim dětem chutná... Jednou tak budou mít nejen neuvěřitelnou sbírku n receptů, ale především vaší lásky.
.
Přeji příjemné psaní, ať vám to vydrží.
Doufám, že se nezlobíte za komentář, když nejsem vaše dítě, ale já si nemohla pomoct :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama