Kávovo-ořechový dort

19. srpna 2013 v 22:58 |  Dorty
Miluju dělat dorty. Děti na nich mají nejraději čokoládovou polevu a krém, těsto je moc nebere. Zatím. Věřím, že jednou ocení i těsto a tento dort bude patřit mezi jejich nejoblíbenější. U Honzy jsem s ním uspěla. A nejen u něj.

Recept na tento dort mám od Nigelly Lawson. Nic proti cukru, ale mám pocit, že se jím v anglo-saských zemích příliš nešetří. Všude ho rvou téměř po tunách. Takže jsem ho lehce přizpůsobila našim jazýčkům, nicméně je stále velmi sladký. Honza mi ho pochválil a překvapil mě slovy: Takhle dobrý krém jsi ještě nikdy neudělala. Velmi mě to udivilo, protože právě s krémem jsem moc spokojená nebyla. Připadal mi opravdu velmi sladký a navíc se zde cukrem opravdu nešetří, takže šel v krému dost cítit. Podle reakcí okolí jsem ale pochopila, že to vadilo pouze mně. Nigella krém použila nejen uvnitř dortu, ale i jako polevu, což jsem změnila, protože mi přišlo, že bude lepší, když dort poleju hořkou čokoládou. Při prvním pokusu jsem upekla podle návodu dva korpusy a ty následně spojila krémem. Nebylo to špatné, ale podruhé jsem oba korpusy rozřízla a krémem promazala celý dort. Tato varianta se mi líbí mnohem víc, protože krém prochází rovnoměrně celým dortem a je ho tak akorát. Když jsem dort pekla poprvé, udělala jsem krém z jedné dávky tak, jak to navrhuje Nigella. Vzhledem k tomu, že jsem ho nakonec potřebovala pouze polovinu, je lepší jej udělat buď z poloviční dávky, nebo (jak jsem to udělala já) si druhou polovinu uschovat v mrážáku na někdy brzo později. V receptu ale uvedu suroviny na poloviční dávku. Pokud budete mít zájem si ho udělat do zásoby a někdy příště mít dort téměř bez práce, zdvojnásobte suroviny. Je pravda, že se krém z celé dávky tak, jak ho dělá Nigella, šlehá lépe.

KÁVOVO-OŘECHOVÝ DORT

Těsto:
50 g vlašských ořechů
225 g krupicového cukru
225 g měkkého másla nebo jiného rostlinného tuku (např. HERA)
200 g hladké mouky
4 čajové lžičky rozpustné kávy
2 1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky sody
4 vejce
1-2 lžíce mléka

Zde se můžete setkat s problémem, že jako téměř vždy já zapomenete v pravou chvíli vytáhnout tuk z lednice. V tuto chvíli se nabízí možnost čekat, až povolí, nebo ho na necelou minutu šoupnout do mikrovlnky.

Krém:
175 g moučkového cukru
90 g tuku
2 1/2 lžičky instantní kávy rozpuštěné ve lžíci vařicí vody

Poleva:
2 tabulky hořké čokolády (dohromady 200 g)
lžíce másla

V úvodu je nejlepší začít tou nejnudnější činností, což bezesporu je vymazávání formy a následně její vyložení pečicím papírem. Takže nachystám si dvě formy na dort o průměru 20 cm. Obě vymažu tukem a na spodek dám pečicí papír.

Pak si nasekám ořechy. Protože stále čekám, až mi Ježišek přinese multifunkčního robota, nasypu ořechy do sáčku a rozdrtím je válečkem na těsto. Nevznikne mi ořechový prášek, ale kousky ořechů dortu v žádném případě neuškodí.

Nasekané ořechy přijdou do větší mísy, vhodím k nim všechny sypké suroviny, lehce všechno promíchám a přidám tuk. Prošlehám a nakonec tam dám vejce a mléko, opět řádně prošlehám. Nigella nejprve šlehá cukr s tukem a toto následně přidá k sypkým surovinám. Já na to zapomněla, cukr s tukem nešlehala, a dort žádnou zásadní újmu neutrpěl.

Těsto rovnoměrně rozdělím do dvou forem a dám péct do trouby na 180 stupňů. Nigella peče 25 minut, já peču tak dlouho, až poznám, že je dort hotový. Na to je nejlepší test se špejlí. Korpusy nechám vychladit a pak je opatrně vyndám z formy.

Krém vznikne tak, že v míse šlehám tuk s cukrem a postupně přidám rozpuštěnou kávu. Šlehám tak dlouho, až krém dostane světle hnědou barvu a je krásně hladký.

Korpusy rozříznu pilkovým nožem a promažu krémem.

Ve vodní lázni (tj. na hrnec s horkou vodou dám misku s rozlámanou čokoládou, voda nesmí vařit) rozpustím čokoládu a přidám máslo. Ještě horkou čokoládou poleju dort, polevy je dost, takže vyjde i na boky. Dort je pak krásně čokoládový.

Každý dort vypádá skvěle, když je decentně ozdoben. Toho se dá docílit různými způsoby. Poprvé jsem stejně jako Nigella na čokoládu dala po okraji celého dortu půlky vlašských ořechů. Podruhé už mi žádné ořechy na ozdobu nezbyly, proto jsem sáhla po cukrářském zdobení a zde se fantazii meze nekladou.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Eva V. | 20. srpna 2013 v 17:38 | Reagovat

Mým problémem je závislost na sladkém,Váš dort probudil všechny mé chutˇové bunˇky!!!:-)

2 Šára | E-mail | 20. srpna 2013 v 20:50 | Reagovat

Zrovna jsem myslela na to, že tě o ten recept požádám. Dort je skutečně moc dobrý, stejně jako všechno, co jsem od tebe ochutnala. Moc si sobecky přeju, aby receptů přibývalo. Drž se.

3 Magdaléna | Web | 23. srpna 2013 v 18:30 | Reagovat

Takhle "vysoký" dort dostat k narozeninám.... tak se neudržim... :D :D Je moc krásný :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama