Pařížský dort

24. srpna 2013 v 0:26 |  Dorty
S tímto dortem jsem zatím vždy slavila obrovský úspěch. Nikdy jím nepohrdne Honza ani Šárka. Ta čokoládu přímo zbožňuje. Možná existuje čokoládový gen a ten Šárka zdědila po mně, protože já čokoládu opravdu miluju. Mám ráda všechno čokoládové nebo alespoň kakaové. Šárka je úplně stejná, ale vypadá to, že na čokoládě ujíždí ještě víc než já. Nejen že jiná než čokoládová zmrzlina u ní nepřipadá v úvahu, ale pokud dostane něco obalené v čokoládě (třeba musli tyčinku nebo oplatek), obvykle ožere čokoládu a zbytek ji už moc nezajímá. Podobné je to i s dorty. Nejprve ojí čokoládu, pak se pustí do krému, pokud je čokoládový, a těsto ji už moc nebere. Logicky z toho vyplývá, že tento dort u ní vede. Poměrně málo těsta a velká vrstva čokoládové šlehačky.

Tento recept jsem našla před několika lety na netu. Trochu jsem si jej upravila, protože autorka použila formu o průměru 22 cm. Já ho peču ve formě o průměru 24 cm, musí být zkrátka co nějvětší.

PAŘÍŽSKÝ DORT

Pařížský krém:

2 šlehačky 40% tuku
1 šlehačka 30% tuku
(toto je uvedeno v původním receptu, obvykle ale v obchodech poblíž 40% šlehačky nemají, takže používám tři 33% šlehačky a krém je výborný)
300 g hořké čokolády (čím kvalitnější, tím lepší)

Krém je nutné připravit si den dopředu, nejlépe večer, aby se během noci mohl řádně v lednici vychladit. Jeho příprava je opravdu primitivní. Do hrnce naliju šlehačky a nalámu čokoládu. Pomalu vše zahřívám a čekám, až se všechna čokoláda rozpustí. Směs přivedu k varu a vařím asi 1 minutu. Krém nechám vychladit a šup s ním do lednice. Druhý den, když mám upečený korpus, směs vyšlehám. Nevznikle našlehané cosi, ale krásně hutný pařížský krém.

Korpus (také lze připravit den předem):

4 vejce
4 lžíce moučkového cukru
3 lžíce slunečnicového oleje
špetka soli do sněhu
2 lžíce tmavého holandského kakaa
4 lžíce polohrubé mouky
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva

Nejprve vyšlehám bílky se špetkou soli dopevna. Pak přidám 3 lžíce cukru a přešlehám. Potom po jednom přidávám do mísy žloutky a poslední lžíci cukru, nakonec přišlehám olej. V jiné míse si smíchám kakao, mouku a prášek do pečiva a nakonec sypké suroviny pomalu přimíchám vařečkou do vajíčkové směsi. Hotové těsto naliju do vymazané a pečicím papírem vyložené formy o průměru 24 cm a peču asi 30 minut na 180 stupňů.

Poleva:

Zde uvedu polevy dvě. První bude z původního receptu, kde se doporučuje si připravit krájecí čokoládovou polevu. Není špatná a opravdu se krásně krájí, protože neztvrdne a při porcování potom nemá co popraskat. Honza ale má rád tu tvrdou, takže někdy dělám i tuto. Je snazší a podle mého názoru čokoládovější.

Poleva I.:

200 g čokolády na vaření
6 lžic vody
kousek másla (asi 1 lžíce)
3 lžíce 30% šlehačky

Čokoládu připravuju ve vodní lázni. Do misky si nalámu čokoládu a dám ji na hrnec s horkou vodou (voda nesmí vařit). Hned k čokoládě přidám vodu a za průběžného míchání čokoládu rozpouštím. Pak přidám máslo, počkám, až se rozpustí a nakonec přiliju šlehačku. Míchám a čekám, až mi vznikne hladká poleva. Tu nechám zchladnout, ale ne úplně vychladnout. Počkám, až má asi 30 stupňů Celsia (prostě do ní ponořím prst a zjistím, že je příjemně teplá).

Poleva II.:

200 g hořké čokolády
2 lžíce másla

Ve vodní lázni rozpustím čokoládu společně s máslem.

SESTAVENÍ DORTU

Vychladlý korpus vyndám z formy a sundám z něj pečicí papír, pak ho vrátím zpět do formy. Na těsto rozprostřu pařížský krém a vše dám asi na hodinu vychladit do lednice. Mezitím si připravím čokoládovou polevu. Pak otevřu formu a vyndám dort, který poliju čokoládovou polevou. Vím, nebude to snadné, ale ještě chvíli potrápíme chuťové pohárky a vrátíme dort na alespoň hodinu do lednice.

V jednoduchosti je krása, takže se na zdobení můžete vykašlat, ale pokud chcete, není to zakázáno.

PS: Právě dneska jsme si odpoledne s babičkou Evou a dědou dávali tento dort. S výsledkem jsem byla nadmíru spokojená. Jako z cukrárny. Šárka nezklamala, během chvilky v ní zmizela čokoláda i krém a část těsta, zbytek si nechala na později. Evka zase tak nadšená nebyla, musela jsem jí slíbit, že brzo udělám nějakou dobrůtku pro ni. Třeba něco s jahodami.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Pavel M. | 3. února 2015 v 9:21 | Reagovat

půl kila čokolády :-D komu by to nechutnalo :D

2 Winstonspeer | E-mail | Web | 1. března 2017 v 15:22 | Reagovat

thanks due to the fact that this significant illuminating website, obstruct up the momentous jobless check out this <a href=http://onlinecasinos-x.com>casino online</a> offers    , buy <a href=http://esextoyfun.com>sex toys</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama