Svíčková na smetaně

25. srpna 2013 v 21:30 |  Česká klasika
České děti musejí mít něco jako svíčkový gen. Neznám totiž ve svém okolí žádné, které by svíčkovou pohrdlo. A vy, mé děti, samozřejmě nejste žádnou výjimkou. Když vám toto jídlo přistane na talíři, poměrně rychle ve vás zmizí. Svíčkovou má asi z mých tří hladových krků nejraději Evka. Kdybych uměla uvařit svíčkovou bez masa, bylo by to dokonalé. Když jsem nedávno chtěla udělat rodině radost a vrhla jsem se na jejich oblíbené jídlo, knedlíky a omáčka zmizely hned, jen to maso zbylo. Honza mi poradil, abych příště udělala svíčkovou a maso vynechala. Ještě jsem ale nepřišla na to, jak to udělat. Vím, že pravá svíčková se musí dělat z hovězího, obvykle kupuju hovězí váleček. Ale několikrát jsem už sáhla po kuřecím nebo krůtím mase a všichni bagrovali.

Obvykle si zeleninového základu udělám více, abych si mohla alespoň jednu krabičku schovat do mražáku. A pak, jednou, když nevím, co uvařit, prohledám mražák a ejhle, už vím, co bude na oběd. Do omáčky rozmíchám smetanu a v jiném hrnci podusím kuřecí řízky. Bez práce jsem hvězdou.

Knedlíky si dělám vždycky sama. Už bych si hotový knedlík asi nekoupila. Nic proti nim, ale umím lepší. Od té doby, co mám domácí pekárnu, není problém udělat kynutý houskový, ale nejlepší je stejně obyčejný z rohlíků. Po tom se zapráší vždycky. Recepty na mé oblíbené knedlíky najdete v rubrice Přílohy.

Svou svíčkovou vařím podle Kluků v akci. Moc jsem recepty na svíčkovou neporovnávala, ale pochybuju, že bych našla něco opravdu revolučního. S jejich svíčkovou jsem slavila úspěch, takže jsem u ní setrvala.

Chci zdůraznit, že při přípravě základu není třeba nikam spěchat. Základ tvoří svíčkovou, když ho ošidíte, na chuti se to jistojistě projeví.

Svíčkovou má taky ráda a doufám, že až budete velcí, budete mě a tatínka na ni pravidelně zvát.

SVÍČKOVÁ

Co se týče surovin, moc je nevážím, spíš vařím od oka, nevadí, když dáte o mrkev nebo petržel více.

asi 1 kg hovězího zadního (ale můžete použít i kuřecí nebo krůtí)
150 g špeku
300 g cibule
300 g mrkve
150 g celeru
150 g petržele
10 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
4 listy bobkového listu

(Divoké koření se vždycky snažím hodit do nějakého pytlíku, náramně se mi osvědčily sáčky na sypaný čaj z DM, koření tam nasypu, zavážu nití a hodím do hrnce. Nenávidím, když musím z hrnce lovit lžičkou koření, počítám kuličky a nikdy se nemůžu dopočítat.)

80 g krupicového cukru
1 citron (nakrájený na kolečka a hlavně zbavený jadérek)
1 l vody nebo vývaru
80 g plnotučné hořčice
cukr
ocet
sůl
50 g másla
200 ml 33% smetany na šlehání

Jak jsem již výše uvedla, nevadí, když použijete více surovin, budete mít potom více základu a v mražáku se nic neztratí.

Očištěný kus masa prošpikujeme polovinou špeku (tuto proceduru občas vynechám, když mám kuřecí, tento krok přeskakuju), maso opeču po všech stranách a vyndám z hrnce, který můžu dát do trouby. Ovšem následující krok je škoda přeskočit. Druhou půlku špeku nakrájím na kostičky, hodím to hrnce, ve kterém jsem opékala maso, a pořádně vypeču. Přihodím na kostky nákrajenou zeleninu a orestuju do zlatohněda. Vhodím sáček s divokým kořením a zeleninu zasypu cukrem. Teď to chce čas, zelenina musí zkaramelizovat, pak vhodím citrón a zaliju vodou nebo vývare (obvykle používám vodu, protože suroviny, které patří do vývaru mám už skoro všechny v hrnci. Pokud v lednici objevíte zbytek nedopitého bílého vína, šup tam s ním). Do základu přidám hořčici, osolím ho, opepřím, přihodím maso, hrnec přilopím poklicí a vložím do trouby rozehřáté na 200 stupňů. Peču do té doby, až je maso měkké. Čas pečení závisí na zvoleném typu masa.

Když je maso měkké, vyndám hrnec z trouby, vylovím sáček s divokým kořením a zeleninovou směs rozmixuju ponorným mixérem. Téměř každý má rád omáčku krásně hladkou, proto rozmixovanou směs ještě přepasíruju přes cedník.

Pokud mám základu opravdu hodně, teď je ta pravá chvíle, najít tu správnou misku. Do zbytku naliju smetanu, ochutím ho solí, případně octem a cukrem. Hrnec sundám z plotny a v omáčce rozpustím studené máslo.

Evka miluje svíčkovou stejně jako já s brusinkami. Obvykle se doporučuje i šlehačka, ale tu my nepotřebujeme.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama