Narozeninový dort

20. září 2013 v 23:24 |  Dorty
Přípravu narozeninového dortu si vždycky užívám. Ovšem, když neuplyne ani měsíc a půl a já už peču třetí dort v řadě, začíná mé nadšení pomalu opadat. Podařilo se mi totiž porodit všechy své děti v rozmezí jednoho měsíce a pár dní, takže se u nás na konci zimy co dva týdny sejde rodina, děti dostanou dárečky, já kmitám kolem všech a samozřejmě po sfouknutí svíček rozkrojíme narozeninový dort. Holky se na svůj dort moc těší a už se snaží mi s jeho přípravou vypomáhat. Jejich horlivá asistence obvykle začíná a končí u touhy ochutnávat krémy a vyškrabávat zbytky čokolády z misky. Abych jim neškodila, vždycky se se mnou perou o šlehač a každá z nich si chce užít svou minutu šlehání. Co se týče zdobení dortu, se jejich vkus rok od roku liší. Letos si Šárka poručila Petra Pana. Její přání za nás vyřešil obrázek z netu, který Honza vybarvil, nalepil na špejli a tu jsme zabodli doprostřed dortu. Evka měla tehdy období mořských víl a v tomto duchu se nesla celá oslava. Dort jsem ozdobila Ariel z marcipánu, Evka dostala kostým Ariel, který má i ploutev, a já jí ušila malou hadrovou mořskou pannu.

Jsem zvědavá, co nás čeká příště. Kdyby měly holky narozeniny zítra, Evka by si možná poručila dort s opičkou. Je to její nová hračka, kterou jí nedávno přivezla babi Eva z dovolené. Evka si s ní často hraje, dává ji spát do misky a prý, až opice zakviká, Evča ví, že je vzhůru. Šárinka už dlouho miluje svého malého pejska. Myslím, že to taky byl dáreček od babi Evy. Svého pejska Šárinku, Šárka neustále převléká, nejraději má pejsek šatičky. Spí s ním v posteli a samozřejmě si ho bere každý den do školky. Je to už ale druhý čoklík v pořadí. Prvního si musela vzít jednou ven a podařilo se nám ho ztratit, protože ho už nechtěla dál nést. Doma se následně rozpoutalo peklo. Šárka si našla náhradu, podobného pejska, bohužel nebyl její, ale její starší sestry. Potvora Evka se do té doby o svého psa vůbec nezajímala, když ale zjistila, že Šárka ho chce, okamžitě to začala být její nejoblíbenější hračka. To bylo řevu a našeho přemlouvání, aby pejska Šárce půjčila. Nakonec mě osvítilo a nabídla jsem Evce výměnu. Dá pejska sestře a my jí koupíme panenku. Vzala jsem ji do hračkářství, kde si mohla vybrat Barbie za rozumnou cenu. Samozřejmě, že jsme šli domů s Ariel. A Filip? Kdyby uměl říct něco víc než není, ne, psst, hači, ham a ahoj nebo bá, asi by chtěl na dort vláček a koleje. Je to totiž jeho nejoblíbenější hračka. Už zvládne z vagónků postavit pořádného hada.


NAROZENINOVÝ DORT

Tmavý korpus

5 vajec
120 g moučkového cukru
100 g hrubé mouky
30 g kakaa holandského typu
20 g rozehřátého másla
tuk na vymazání formy

Světlý korpus

8 vajec
140 g moučkového cukru
150 g hrubé mouky
30 g rozehřátého másla
tuk na vymazání formy

Oba korpusy připravím stejným způsobem. Nejprve z bílků vyšlehám sníh, po částech přidám 2/3 cukru. Sníh musí být pořádně tuhý. Se zbytkem cukru utřu žloutky do pěny. Postupně je přidávám ke sněhu a směs lehce promíchávám. Nakonec opatrně vsypu po částech mouku (u tmavé varianty nezapomenu na kakao) a přiliju rozehřátý tuk. Dortovou formu o průměru 24 cm vymažu tukem a spodek vyložím pečicím papírem, díky kterému se mi bude upečený korpus snadno vyndávát. Peču v mírně předehřáté troubě (přibližně 130 -140 stupňů) asi 40 - 50 minut.

Korpus může být i ořechový. Stačí jen část mouky nahradit mletými ořechy.

Pařížský krém

1 smetana ke šlehání
1 tabulka hořké čokolády
2/3 másla (250 g)
moučkový cukr (množství záleží na vaší chuti na sladké)

Den předem vliju do hrnce smetanu a rozlámu čokoládu. Smetanu za stálého míchání přivedu k varu, čokoláda musí být rozpuštěná, vařím asi 2 minuty. Když smetana zchladne, dám hrnec na noc do lednice. Následující den vložím do mísy máslo, prošlehám ho, přisypu cukru a opět prošlehám. Dále po částech přidávám pařížský krém a stále šlehám. Pokud se mi krém nezdá dostatečně sladký, přidám cukr. Obvykle to s ním ale nepřeháním, máme raději méně sladné krémy.

Vanilkový krém

1 vanilkový pudink
400 ml vody
1 máslo
asi 100 g moučkového cukru (opět ale záleží na chuti)
3 lžičky kávy (instantní kávu rozpustím v horké vodě)
rum

Ve vodě uvařím pudink podle návodu a nechám ho zchladnout. V míse prošlehám máslo s cukrem, poté postupně přidávám pudink, na závěr krém ochutím kávou a rumem. Množství cukru, kávy i rumu záleží čistě na vaší chuti.

U krémů jsem si již několikrát ověřila pravidlo číslo 1, a to, že všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. To se týká hlavně vanilkového krému. Pokud se vám zadaří a krém se zgrcne, nezoufejte, i toto se dá zachránit. Postavte mísu s krémem na hrnec s vodou, dno mísy by se nemělo dotýkat vody. Vařte a čekejte, až teplo odspodu začne máslo v krému rozpouštět a nepodařený krém se promění v hladkou směs. Když toho docílíte, dejte mísu stranou a nechte její obsah zchladnout. Potom krém opět vyšlehejte.

Odpoledne či večer před dnem D opatrně rozřežu tmavý korpus na dvě části a světlý na tři a začnu sestavovat dort. Vezmu si světlou část, tu nejprve potřu marmeládou a následně tmavým krémem, tuto vrstvu zakryju tmavou částí a potřu ji bílým krémem, pak následuje světlé těsto a tmavý krém, tmavé těsto, opět marmeláda a světlý krém. Nakonec dílo završím světou vrstvou. Vanilkový krém si dám stranou a použiju ho na ozdobení dortu. Zbytkem tmavého krému pomažu boky dortu a tím zkusím zarovnat díry a jiné nerovnosti. Přede mnou by měl stát krásný a poměrně vysoký válec.

Čokoládová poleva

200 g hořské čokolády
1/3 másla

Ve vodní lázni pomalu rozpustím čokoládu. Když se začně rozpouštět, přidám máslo. Pokud se mi čokoláda nezdá dostatečně tekutá, hodím do ní ještě kousek másla. Čokoládu nechám zchladnout asi na 30 stupňů (teploměr je zde zbytečný, stačí do čokolády ponořit prst, musí být stále tekutá, ale vlažná). Zchladlou čokoládou poliju dort, snažím se o to, aby i boky byly krásně čokoládové.

Závěrečné zdobení záleží čistě na šikovnosti pekařinky. Já razím heslo: V jednoduchosti je krása, takže použiju světlý krém, naplním ho do cukrářského sáčku a ozdobím jím dort po jeho obvodu. Pokud je dort určen dětem, záleží na jejich touhách. Letos si např. Evka přála mít na dortu mořskou panu Ariel.

Možná tento recept vypadá složitě, ale není a výsledek opravdu stojí za to. Zatím všem chutnal. Pochvalovali se, že, ač byl naplněný máslovými krémy, nebyl vůbec těžký ani příliš sladký.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 TomkoI | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 12:24 | Reagovat

Máte spoustu zajímavých článků

2 ThozasCip | E-mail | 10. dubna 2017 v 19:33 | Reagovat

cialis trials women
http://pharmashop-online.com - generic cialis
  diabetes and ed
<a href="http://pharmashop-online.com">generic cialis usa
</a> - cialis costa rica total posts
viagera

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama