Zapečené brambory s proveslánským kořením

12. září 2013 v 21:05 |  Přílohy
Zapečené brambory děláme doma rádi. Tuto přílohu děti neodmítají a my s Honzou ji milujeme. Děcka obecně jí všechny přílohy: rýži, knedlíky, těstoviny i brambory. Jen bramborovou kaši z prášku Evka opravdu nemusí. Vžycky, když ji mají ve školce na oběd, mi odpoledne znechuceně hlásí, že k obědu byla kaše z prášku. Jinak si myslím, že patří ve školce k lepším jedlíkům. Obědy jí bez problémů, jen se svačinkami má potíže. Nemá totiž ráda pomazánky. Obvykle se nechá přesvědčit a jednou, možná dvakrát, si kousne a to je vše. Šárka narozdíl od ní proti pomazánkám nic nemá. Myslím si ale, že ona pomazánku olíže a zbytek chleba nebo rohlíku už ji moc nezajímá. Ideální by bylo, kdyby u svačin seděly obě dvě vedle sebe. Šárka by zbavila pečivo pomazánky a Evka by to dojela. Bohužel pro ně, každá chodí do jiného oddělení. Jinak ale Šárku ve školce, co se týče jídla, moc nechválí. Prý je strašně vybíravá a musí ji nutit, aby něco alespoň ochutnala.

Tato příloha se hodí k různým masům. Ráda ji dělám ke grilovanému lososu. Brambory jsou díky smetaně šťavnaté, a proto maso nemusí plavat ve šťávě.

ZAPEČENÉ BRAMBORY S PROVENSÁLSKÝM KOŘENÍM

máslo na vymazání zapékací mísy, pekáče nebo plechu
syrové brambory (s množstvím je to složité, záleží pro kolik hladových krků budete vařit a jak velkou zapékací mísu použijete)
sůl, provensálské koření
smetana ke šlehání

Zapékací mísu nebo plech dobře vymažu máslem. Na struhadle najdu dva tenké otvory, kterými se dají nastrouhat brambory na tenoulinké plátky. Když mám brambory nastrouhané, začnu vrstvit. Dno pekáče pokruju bramborami, osolím je a posypu provensálským kořením, pak následuje další a další vrstva, každou vrstvu osolím a okořením. Počet vrstem záleží na množství brambor. Nakonec brambory poliju smetanou, pekáč zakryju alobalem a šoupnu ho do rozpálené trouby, asi na 180 až 200 stupňů. Brambory se pečou přibližně půl hodiny. Před koncem pečení alobal sundám a horní vrstvu nechám hezky zhnědnout. Doba pečení záleží na počtu vrstev, takže jestli je dílo hotové, se stejně nejlépe pozná tak, že do brambor píchu vidličkou a zjistím, zda jsou už měkké.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama