Sachr dort z jablek

20. listopadu 2013 v 11:37 |  Dorty
Tento dort v sobě snoubí dvě věci: je výjimečně dobrý a jeho příprava zabere určitě méně času než třeba upečení obyčejné bábovky. Zatím chutnal každému, kdo ho ochutnal, dokonce i mému Honzovi. On totiž neuznává, když někdo nahrazuje určitou surovinu ovocem či zeleninou. Například perník s cuketou mezi jeho favority určitě nepatří a jedl by ho jen v případě nejvyšší nouze. Jen tak na chuť by si ho určitě nedal. Ovšem tento dortík mu chutnal, protože zpočátku nevěděl, že se nejedná o pravý sachr a že jsou v něm jablka, která opravdu v těstě poznat nejdou. Jejich hlavní úloha tkví v tom, že dělají dort krásně vláčným. Za tuto dobrotu vděčím Renče, takže díky Reni.

Pokud při vaření nebo pečení propašuju ovoce či zeleninu do jídla, mé děti s tím často problém příliš nemají a naštěstí obvykle sní, co mají na talíři. Ovšem co se týče vztahu k syrovému ovoci a zelenině, jsou obě mé holky úplně jiné. Filípek zatím ochutnává, něco mu chutná víc, něco méně. V létě se spolu s Evkou doslova zamilovali do rajčat. Evka je do prázdnin odmítala dávat do pusy, ze salátu musely jít ven. Avšak letos jsme si na balkóně pěstovali vlastní rajčátka a najednou to šlo, utrhla, ochutnala a zjistila, že je to moc dobré. Filípek se cherry rajčaty doslova ládoval. Naše mamka nevěřila vlastním očím, když během několika málo minut v něm zmizela celá miska. Zato Šárka má k rajčatům a nejen k nim, ale i k mnoha jiným druhů zeleniny a ovoce, velmi negativní vztah. Pokud se tato nechuť dá zdědit, vím přesně, čí geny získala. Podobný vztah k těmto zdravým surovinám má i Bobo. Nevím přesně, co jí, ale troufám si tvrdit, že z ovoce strčí do pusy pouze jablko, banán a možná někdy nějaký citrusový plod, se zeleninou je to ještě horší. Obdobně je na tom Šárka. Ovšem narozdíl od svého strejdy Šáruš nevidí v jahodách něco, co by jí mohlo nedejbože ublížit. Ale tady výčet ovoce, které má ráda, končí. Skutečně je schopna polknout pouze jablka, banány, mandarinky (pomeranče moc ne) a jahody, toť vše. Ze syrové zeleniny už ochutnala červenou papriku a ledový salát, možná salátovou okurku. Ona i Evka si s námi rády dávají zeleninový salát, ale milují ho hlavně proto, že do něj přidáváme mozzarellu, kterou okamžitě sežerou a ze zbytkem v misce už mají, hlavně Šárka, problém. Naštěstí co nejí v syrovém stavu, snědí uvařené, takže zeleninové polévky jsou u nás doma doslova nabité různou zeleninou, dokonce milují i růžičkovou kapustu. Evička ovoce zbožňuje, nebojí se ochutnávat nové věci a obvykle jí všechno chutná. Teď hned si opravdu nevybavím nic z ovoce, co by jí nejedla. Možná snad lilek, ale tady je to takové nejisté. Byly doby, kdy jí vůbec nevadil, a dokonce si ho přála mít ve špagetách či lasagních. Letos, nevím proč, ho nechtěla a nevěřila mi, že po něm kdy toužila. Přijde mi to zvláštní, že některé věci, bohudík jich není zatím mnoho, které měla ráda, odmítá. Stejné je to i s mrkvovou omáčkou. Jako mimino se po ní mohla utlouct a toto jídlo bylo vždycky sázka na jistotu, dnes nad ní ohrnuje nos. Taky nechápu, že mrkev v polévce jí nevadí vůbec, ale když připravím vepřové na mrkvi, které zase miluje Honza, sedí nad talířem a lamentuje, že jí toto jídlo nechutná.

Jablka, narozdíl od výše zmiňované mrkve, mé děti zatím nikdy nezklamaly. Mají je rády jak syrové, tak jako kompot nebo jako součást různých moučníků. Následující recept u nich boduje, protože tento dortík je kakaový a navíc ještě politý čokoládou.

SACHR DORT Z JABLEK

250 g hladké mouky
300 g krupicového cukru
300 g jemně nastrouhaných jablek
100 g rozpuštěného tuku
40 g kakaa
3 vejce
1 prášek do pečiva
marmeláda
čokoládová poleva (stačí rozpustit jednu hořkou čokoládu spolu s asi 2 - 3 lžícemi másla)

Tuk, cukr a vejce důkladně ušlehám a do směsi postupně vmíchám mouku spolu s práškem do pečiva a kakaem. Dále přidám najemno nastrouhaná jablka a opět zamíchám. Těsto vliju do vymazané dortové formy (obvykle na spodek dám pečicí papír).

Dort se vloží do trouby vyhřáté asi na 180 stupňů a peču ho přibližně 50 - 60 minut. Když chci zjistit, jestli je hotový, zapíchnu do něj špejli. Po upečení vyndám zchladlý dort z formy, uprostřed ho rozkrojím a pořádně pomažu marmeládou (může být jakákoli, naposledy jsem použila ostružinovou, minule třeba meruňkovou). Nakonec vršek dortu poliju čokoládovou polevou a dám odpočinout do ledničky.

Při posledním pečení jsem do těsta omylem přidala o 50 g mouky více, a abych výsledek zachránila, přilila jsem tam asi 100 ml podmáslí a pravděpodobně se budu snažit splést se i příště, protože dort byl vynikající.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama