Jablkový chlebíček s ořechy a čokoládou

29. ledna 2014 v 10:43 |  Buchty, koláče, bábovky
Loni jsem si na doporučení Šárky koupila knížku plnou báječných receptů na muffiny, cupcaky nebo cheesecaky. Taky jsem tam objevila výborný jablkový chlebíček s ořechy a čokoládou. Poprvé jsem ho ochutnala asi před rokem a celou dobu jsem se chystala ho upéct. A pořád nepřicházela ta správná příležitost. Až jednou v sobotu byla chuť a příležitost a hlavně jsem si na tuto dobrotu vzpomněla s jednodenním předstihem. Chlebíček totiž potřebuje před upečením alespoň dvě hodiny spočnout v ledničce, noční pobyt mu v žádném případě neuškodí. Miluju podobné postupy, večer si všechno připravím, hodím do ledničky, ráno šup s tím do trouby a okolí obdivuje, jaká jsem úžásná. Přitom je to tak snadné. Chlebíček bodoval i u Honzy, i když obsahoval jablka. Bohužel se učastnil momentu, kdy jsem těsto přendávala z mísy do formy. Nevěřil vlastním očím a zhnuseně přirovnával těsto k obsahu žaludku, když se dostane nedopatřením ven. Nicméně odpoledne se překonal, ochutnal a nezůstalo u jednoho kousku. Dětem vláčná buchta taky chutnala, Šárka si pochvalovala, že tam je její oblíbená čokoláda a nechybějí ani oříšky.

Ono vyhovět Šárce není někdy vůbec snadné. Často mi přijde, že ona ani nechce být spokojená. Kolikrát se mi zdá, že pokud má neřešitelný problém, kterým může otravovat své okolí (tzn. mě a Honzu), je ve svém živlu. Já si celkem za ty téměř čtyři roky už zvykla, bohužel Honzovi stačí k pořádnému vytočení málo. Nedávno jsme ji vzali poprvé bruslit. Evka to už zvládne sama, začala s bruslením loni a letos chodí každý čtvrtek bruslit se školkou. Sice ladné pohyby krasobruslařky ještě dlouho pravděpodobně nepředvede, ale dokáže se na ledě bez asistence kohokoli jiného pohybovat, a když spadne, sama se postaví. Honza se teda věnoval pouze Šárce. První kolečko kolem ledové plochy jim trvalo 20 možná i víc minut, s Filipem jsme na ně čekali na tribuně a musím říct, že jsem byla značně překvapená, když oba absolvovali první kolo s úsměvem. Pak Šáruš chtěla dát pauzu, když ovšem zjistila, že jí Honza ujíždí za Evkou, chtěla zase zpátky na led. Asi si uvědomila, že už dlouho nikoho neprudila a potřebovala to dohonit. Na ledu jen stála, nechtěla bruslit, ale ani ho opustit. Nějakou dobu to Honza zvládal, ale nakonec mi ji nasupeně přivezl a pak následoval klasický scénář. On naštvaný, já naštvaná, že on nechápe naše dítě a nechce mu dopřát sportovní vyžití (Honza totiž pronesl, že ji v žádném případě nebudeme kupovat lyžařskou helmu a lyže - chceme jet na hory - protože jsou to v jejím případě určitě vyhozené peníze). Šárka měla důvod ječet a byla pravděpodobně nejšťastnější člověk v našem autě.

Kolikrát se snažíme její problémy předvídat a vyřešit je ještě dřív, než začnou, ale nějak nám to nejde. Problém číhá všude. Třeba večer Šárka potřebuje mít plnou postel nejrůznějších věcí, nesmí chybět polštář, peřina, minimálně dvě deky na zabalení čokla a ještě jedné bebechy a spousta dalších blbin. Jednou dokonce si tam hodila Filipovu plínu, Honza si myslel, že je nepoužitá, bohužel opak byl pravdou. Včera opět neuměla usnout, přivolala Honzu, protože potřebovala, aby krokodýlovi zapnul bodýčko. A tak tady žijeme.


JABLKOVÝ CHLEBÍČEK S OŘECHY A ČOKOLÁDOU

175 g másla (pokojová teplota)
140 g hnědého cukru
2 lžíce jahodové marmelády
2 vejce
140 g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžička skořice
100 g nasekaných vlašských ořechů
50 g tmavé čokolády
2 jablka (oloupaná a nakrájená na kostičky)

Do mísy vložím máslo, cukr, jahodovou marmeládu a všechno vyšlehám. Výsledek má být světlý a nadýchaný. Přidám vejce a mixuju dál.

V jiné míse smíchám mouku, prášek do pečiva, skořici a přidám do máslové hmoty, promíchám, přidám ořechy, čokoládu a jablka a opět pořádně promíchám. Tentokrá už pouze rukou. Mísu přikryju folií a vložím do ledničky, stačí 2 hodiny, ale noční pobyt neuškodí.

Těsto přendám do formy na chlebíček (asi 23 x 13 cm) vymazané tukem a vysypané moukou. Vložím do trouby vyhřáté na 170 °C a peču přibližně 50 - 60 minut. Opět lze použít test špejlí, pokud chceme zjistit, jestli je chlebíček upečený. Špejle musí být čistá, ovšem, pokud se strefím do čokolády, půjde to poznat. Formu vyndám z trouby, nechám pár minut zchladnout a potom chlebíček opatrně vyklopím.





 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama