Evčin slavnostní dortík

22. prosince 2014 v 20:46 |  Dorty
Z Evy se stala 1. září školačka. Tak strašně se těšila, že poslední den prázdnin se jí vůbec nedařilo usnout. Obrovské nadšení jí pak ještě několik dalších dní usnutí ztěžovalo. Do školy jsme ji doprovodili oba, Filip s Šárkou zůstali pro jistotu s babičkou. Evka do školy napochodovala nejen s aktovkou na zádech, ale taky s kornoutem sladkostí v ruce. Svou první aktovku si Evička vybrala sama. Samozřejmě jsem se opět nechala kamarádkami, které rovněž připravovaly své ratolesti do první třídy, strhnout k tomu, abych řešila, jak vybrat tu nejlepší školní brašnu. Naštěstí mě zachránila má lenivost, takže jsem se lehce detailněji zaměřila pouze na jednu značku a nakonec mě stejně nejvíc zajímalo, jakou barvu a obrázek aktovku bude mít. S Evulí jsme potom jednotlivé modely procházely. Tašky, které mi přišly příšerně kyčovité, u Evky bodovaly. Naštěstí ještě neuměla číst, takže nemohla odhalit, že to, že daná aktovka není na skladě, si její maminka vymyslela. Nakonec si Evka přímo v jednom obchodě vybrala sama krásnou brašnu se sovičkou.

Nejen prvňáčky, ale přímo celou školu přivítal na dvoře pan ředitel, jeho zástupce, pan starosta a nechyběl ani místní pan farář. Když úvodní slova skončila, každý prvňáček dostal kytičku, kterou si pro něj připravili deváťáci. Ve třídě si Evka vybrala místo v prostřední řadě ve druhé lavici. Později ji ale paní učitelka přesadila někam jinam. Jediná věc, která mě trochu zaskočila, byl obrovský zájem o vyučování náboženství. Původně jsme tam Evičku neplánovali přihlásit, ale uvědomili jsme si, že naší nadšenkyni asi těžko vysvětlíme, že do tohoto předmětu, kam chodí 18 dětí z 20, ona chodit nemůže. Babičky naše rozhodnutí přivítaly s vekou radostí.

Tak významný den se samozřejmě nemohl obejít bez menší oslavy. Do místní cukrárny jsem návštěvu neplánovala, prože jsem očekávala, že určitě bude v obležení rodiců. Raději jsem pozvala na kafe a dortík mé rodiče a bráchu. Až budu za dva roky péct podobný dort Šárce nebo za čtyři Filipovi, bude jistě celý čokoládový. Evka ale čokoládě tak moc neholduje, dává přednost dobrotkám s jahodami nebo jiným ovocem. Proto jsem opět zalislovala ve své oblíbené kuchařce a vyzkoušela recept, na který jsem se už nějakou dobu chystala. Udělat moučník, kde spodní vrstvu tvoří čokoládové brownies, druhou cheesecake a vršek jahody se šlehačkou, mě lákalo hodně dlouho. Výsledek nejen krásně vypadal, ale taký naší hrdince dne moc chutnal.

EVČIN SLAVNOSTNÍ DORTÍK

BROWNIE
200 g tmavé čokolády, rozlámané na kousky
200 g másla
250 g moučkového cukru
3 vejce
110 g hladké mouky

CHEESECAKE
400 g smetanového sýra (nedám dopustit na pomazánkové máslo z Lidlu)
150 g moučkového cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
2 vejce

TOPPING
300 ml smetany ke šlehání
100 g moučkového cukru
150 g jahod
plus jahody na ozdobení

BROWNIE
Nejprve vložím rozlámanou čokoládu do mísy a tu potom zahřívám nad hrncem s vodou, až se čololáda krásně rozpustí. Do mísy od mixéru hodím máslo a cukr a šlehám, až se obě suroviny spojí. Potom po jednom přidám vajíčka a mixuju dál. Postupně přidávám mouku a zvýším otáčky na nejvyšší rychlost a mixuju tak dlouho, až získám hladké těsto. Rychlost snížím a pomalu vliju rozpuštěnou čokoládu a pořadně prošlehám. Hotové těst vliju do dortové formy o průměru 26 cm.

CHEESECAKE
Smetanový sýr, cukr a vanilkový extrakt hodím taky do mísy a šlehám při pomalé rychlosti. Výsledek musí být hladký a hustý. Nepřestávám mixovat a po jednom přídám vajíčka. Směs musí být hladká a krémová. Na závěr je možné zvýšit rychlost otáček, ale nesmíme to přešlehat. Hotovou směs vliju na brownie a zarovnám. Vložím do trouby předehřáté na 170 °C a peču 30 až 40 minut. Cheesecake musí po stranách lehounce zezlátnou a na dotek musí bát pružný. Střed by měl zůstat světlý. Po vytažení z trouby nechám dort úplně vychladnou, zakryju potravinářskou folií a dám nejméně na 2 hodiny vychladit do ledničky. Delší pobyt v ledničce (třeba přes celou noc) dortíku jenom prospěje.

TOPPING
Smetanu, cukr a jahody vložím do mísy a vyšlehám dotuha. Růžovou šlehačkou potřu dort a celý dezert ozdobím zbylými jahodami.

V původním receptu se místo jahod mají použít maliny, ale s jahodami to taky funguje perfektně.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama