Mandlový dort

10. května 2015 v 12:53 |  Dorty
Můj nejnovější úlovek sklízí všude úspěchy. Kdo tento dort ochutná, chce ochutnat znovu. Honza si jej přímo zamiloval. Evce taky moc chutná, zbytek mých dětí už jím tak nadšený není. Filip miluje všechno čokoládové, ovšem musí to být kvalitní čokoláda. Po Velikonocích se nám sešla velice slušná sestava zajíců a vajíček. Samozřejmě si hned jednoho ušáka rozbalil, zakousnul se do něj a pak za mnou přišel s plnou pusou rozkousané čokolády, slzami v očích a snažil se mi říct, že mu to nechutná. Ušák skončil v záchodě. Šáře je jedno, co má v puse, hlavně to musí obsahovat cukr.

Filipova vybíravost ve sladkém má ale i své záporné stránky. Kromě nekvalitní čokolády nesnáší gumové bonbóny, lízátka, ovocné žvýkačky, marmélády a podobně. Zkrátka si neoblíbíl ovocnou chuť. Když je potom nemocný, je téměř nemožné do něj dostat sirup proti bolesti. Zatím jsme to řešili čípky. Naposledy při horečce jsem se rozhodla domluvit se s ním. Dala jsem mu na vybranou: buď tabletku do dupky nebo sirupek. Několikrát jsem to musela zopakovat a on si vybral sirupek. Z doporučených 5 ml dal necelé 2 ml. Bylo vidět, že mu to skutečně nechutná, takže 2 ml jsme brali jako obrovský úspěch. Šára využila chvíle, kdy jsem se snažila do Filipa dostat sirup k tomu, aby alespoň olízala lahvičku a uzávěr. O pár dní později měla žaludeční potíže, zvracela a bolelo ji bříško. Samozřejmě se dožadovala sirupku, ale byla hodně zklamaná, když se dozvěděla, že pro sirup nemá vhodnou nemoc.

Mandlový dort peču jen tak ke kafíčku, protože jsme se naučili s Honzou po práci si jen tak na chvilku posedět, uvařit si kafe a dát si něco dobrého k němu. Idyla se ovšem koná zřídka kdy. Obvykle na nás na přeskáčku mluví Evka s Šárkou, Filip buď sedačku obíhá, nebo po nás jezdí autíčky. Honza obvykle znérvózní, bojí se, že se někdo z nich polije horkou kávou, a snaží se je přemluvit, aby se alespoň na pár minut přesunuli nahoru do svých krásných pokojíčků a nám dali pár minut pokoj. Jeho snaha je vždycky marná. Já si říkám, že bychom si tohoto zájmu měli cenit a užívat si ho, protože za pár let budeme my prosit naše potomky, aby vytáhli paty ze svých krásných pokojíčků a strávili pár minut se svými rodičemi. Škoda, že to jde z extrému do extrému, nejdřív obrovský zájem a pak najednou žádný.

Tuto dobrotku jsem pekla již několikrát, opravdu je ideální mít dortovou formu o průměru 23 cm. Použila jsem i menší průměr, ale není to ono. Je lepší, když je dort nižší než vyšší. Nemám dvě formy takového průměru, proto druhou část těsta vliju do hrnce o stejném průměru jako je forma. Hrnec vyložím pečicím papírem a navíc pod něj dám pruhy papíru, díky kterým jde upečený korpus lépe vytáhnout ven.

MANDLOVÝ DORT

Korpus

5 bílků
180 g krystalového cukru
150 g mletých neloupaných mandlí

Griliáš

50 g krupicového cukru
20 g loupaných a nahrubo nasekaných mandlí

Krém

5 žloutků
100 ml smetany ke šlehání
90 g krupicového cukru
150 g másla, nakrájeného na kostičky

Nejprve připravím korpus. Ve velké míse vyšlehám dotuha bílky, potom k nim po částech přisypu cukr a šlehám tak dlouho, až je směs hustá a lesklá. Na závěr vmíchám (už nešlehám) mandle. Formu a hrnec vyložím pečicím papírem a těsto do obou forem rozdělím. Vložím do trouby vyhřáté na 175 °C a peču asi 30 minut.

Na griliáš nasypu do hrnce s tlustým dnem cukr a přiliju trochu vody. Na mírném ohni cukr pomalu rozpouštím a čekám, až zezlátne. Do hrnce nasypu mandle a opět čekám, až zezlátnou. Tato fáze trvá opravdu jen chviličku. Hotový griliáš naliju na pečicí papír a nechám vychladnout. Nakonec ho rozdrtím na malé kousky.

Na krém v míse šlehám žloutky s cukrem a smetanou. Mísu dám nad hrnec s horkou vodou a šlehám tak dlouho, až směs zhoustne. Krém nesmí vařit, protože by se žloutky zdrcly. Krém nechám vychladnout. V jiné míse vyšlehám máslo a postupně přidávám žloutkovou směs a šlehám tak dlouho, až vznikne hladký krém. Ten dám na chvíli do ledničky vychladit. Pozor, krém nesmí ztuhnout.

Nyní sestavím dort. Na první korpus dám asi dvě třetiny krému, ten posypu griliášem a přikryju ho druhým plátem těsta. Ten potřu zbytky krému, nezapomenu ani na strany dortu. Dort dám do ledničky a čekám, až krém ztuhne. Potom krém uhladím náhřátým nožem (do hrnečku dám horkou vodu a do té nůž namáčím). Nakonec posypu dort plátky opražených mandlí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Roman | 5. listopadu 2016 v 23:14 | Reagovat

chilli papričky, chilli, chilli koření nakoupíte na http://eshop.thechillidoctor.cz/

2 Honza | 5. února 2017 v 22:08 | Reagovat

Začal jsem žít zdravě, hodně mi pomohlo toto http://www.zdravilek.cz/category/vyziva-a-jidlo/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama